logo

Roos Schoorsteen en Dakonderhoud

Kwaliteit staat voorop

Kon. Wilhelminalaan 4-006
4205 ET Gorinchem
tel. 06-41029456

Schoorsteen vegen

Rookkanalen

Bij gebruik van hout, olie of kolen is het verstandig om minstens één maal per jaar de schoorsteen te laten vegen. Bij intensief gebruik raden wij u aan dit twee maal per jaar te doen. Voor een betrouwbare en ervaren schoorsteenveger bent u bij ons aan het juiste adres. Bovendien hanteren wij scherpe tarieven: € 42,50 inclusief voor het eerste kanaal, eventueel 2e kanaal € 32,50 inclusief. Na het schoorsteenvegen krijgt u een bon voor de brandverzekering.

Op de bedrijfsinformatie pagina ziet u een kaart van ons werkgebied waaronder Gorinchem, Oosterhout, Waalwijk, Den Bosch, Geldermalsen, Leerdam en uiteraard het Land van Heusden en Altena.

Waarom schoorsteenvegen

Bij een verstopte schoorsteen is er weinig of geen 'trek' en slaan verbrandings-gassen terug de kamer in. Hierdoor ontstaat gevaar voor koolmonoxidevergiftiging. Regelmatig de schoorsteen laten vegen is ook daarom belangrijk! Het regelmatig schoon laten maken van de rookkanalen zorgt ook voor een hoger rendement (warmte) en voorkomt schoorsteenbrand.

Het is belangrijk om de schoorsteen te laten vegen, omdat onverbrande deeltjes die in het rookkanaal blijven hangen zich aan de wand gaan hechten. Deze onverbrande deeltjes zijn het gevolg van een onvolledige verbranding van hout, kolen of olie. Bijv. door het stoken van te nat hout, sloophout, karton of anderen afvalstoffen, vormen deze deeltjes een teerachtige en brandbare laag in het rookkanaal. Deze laag wordt ook wel creosoot genoemd. De creosoot kan makkelijk vlam vatten en kan een schoorsteenbrand veroorzaken. De vorming van creosoot is mede afhankelijk van de manier van stoken. Mocht de kachel teveel gesmoord worden, krijgt de brandstof te weinig zuurstof en wordt de verbranding meer onvolledig. Door de onvolledige verbranding komen er meer afvalstoffen vrij en is de kans op verstopping van het rookkanaal groter. Een verstopt rookkanaal brengt een groot risico met zich mee, omdat de verbrandingsgassen terugslaan en dit kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging.

Bij apparaten zoals gaskachels, gasgestookte c.v.-ketels en (bad)geisers in moderne woningen is normaal gesproken geen geval van vervuiling van het kanaal. Maar ook deze apparaten moet u regelmatig laten onderhouden en afstellen, om problemen zoals koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, bijv bij verstopping van vogelnesten. Hoewel aardag een schone verbranding heeft, moeten de kanalen wel tijdig worden geïnspecteerd. Bij oudere types rookkanalen of schoorstenen is het verstandig om één keer per jaar te laten vegen. Onderhoud is veiligheid.

Wilt u meer info, neem dan contact met ons op. U kunt telefonisch contact met ons op nemen op tel 06-41029456 of reageren doormiddel van het contact formulier. Wij zijn op werkdagen te bereiken van 7:30 tot 18:00.

Op het schoorsteenvegen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

 

 

© 2012 Roos Schoorsteen en Dakonderhoud - KvK 56757689 - Kon. Wilhelminalaan 4-006 4205ET - Gorinchem - 06-41029456 - info@schoorsteen-dakonderhoud.nl